Založ si blog

Selma – čo znamenala ?

Pred päťdesiatimi rokmi, 7. marca 1965 sa zhromaždili stovky ľudí  v Selma v Alabame k pochodu do hlavného mesta Montgomery. Dr. Martin Luther King Jr., kongresman John Lewis, a mnoho ďalších nemenovaných hrdinov prešli most Edmund Pettus. Tam ich však čakala polícia, ktorá zasiahla a  zranila asi 700 ľudí. Polícia tak prekazila pochod. O dva dni neskôr Dr. Martin Luther King viedol zhruba 2500 ľudí naspäť do Selmy a otočili sa pred Edmund Pettusovým mostom, rešpektovali súdny príkaz ktorý im bránil dokončiť pochod. Tretí pochod začal 21. marca, s ochranou asi 1000 vojenských policajtov a 2000 vojakov armády. Tisíce ľudí sa pripojilo na ceste do Montgomery, k zhruba 25 000 ľuďom pri záverečnom pochode priamo do Montgomery hlavného mesta štátu Alabama. Tu 25. marca pochod skončil pred budovou parlamentu štátu Alabama s petíciou pre guvernéra.

Len o niekoľko mesiacov neskôr, kongres schválil zákon o hlasovacích právach, ktorý prezident Lyndon B. Johnson podpísal 6. augusta 1965. Zákon zabránil diskriminácii vo voľbách zo strany miestnych úradov a štátu.

Miloš Zeman v známkovej tvorbe

07.04.2015

Pri príležitosti výročia zvolenia prezidenta Zemana, boli do obehu dané špeciálne známky pripomínajúce jeho činy. Známky vyjadrujú plne dôstojnosť s akou pristupuje už od začiatku k svojej funkcii. Cely svet si z neho môže brať príklad.

Za útokom v Tunisku boli pravdepodobne nedostatočné bezpečnostné opatrenia

18.03.2015

V blízkych krajinách, napríklad v Egypte, v areáli hlavného múzea v Káhire majú priamo mnoho policajtov so samopalmi. Turisti tam chodia priamo k bráne autobusmi. Opatrenia sú však aj pre peších v okolí múzea a pre ľudí prichádzajúcich z priľahlej autobusovej stanice a iných chodníkov. Je tam vždy plno policajtov ktorí v predstihu skontrolujú každého, kto smeruje do [...]

Nový seriál „Zemana na ČT“

10.03.2015

Miloš Zeman zhruba pred rokom prijal ponuku natočiť zaujímavý seriál. Je to 10 dokument o vegetariánskej strave, jedlách a vegetariánskych reštauráciách. Námet na seriál vznikol ešte na Vysočine, kde si sám varil. Zeman pri svojich zahraničných cestách vyhľadával vegetariánske reštaurácie a jedlá. Ten kto nejedol pravé halušky s bryndzou s hudbou fujary, nemôže byt [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 42569x
Priemerná čítanosť článkov: 2128x

Autor blogu

Kategórie