Založ si blog

V Bratislave bola prvá socha Masarykovi odhalená až v roku 2010

V Čechách je prezident Tomáš Garrigue Masaryk neoddiskutovateľne jeden z najväčších Čechov. Temer každé mesto má po ňom pomenovanú ulicu, čí námestie. Každé veľké mesto má jeho sochu.

Na Slovensku je ulíc s menom prezidenta Masaryka veľmi málo a jeho sôch ešte menej. V hlavnom meste bola jeho socha odhalená až v roku 2010. Prečo taká neskorá reakcia?

Na Slovensku mu vyčítajú najmä nerealizovanie Clevelandskej a Pittsburskej dohody. Tieto mali poskytnúť Slovákom autonómiu v samostatnom štáte. V skutočnosti v roku 1918 situácia na Slovensku však neumožňovala autonómiu. Na Slovenku chýbali vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Preto prichádzali posily z Čiech a Moravy. Väčšina vtedajších ľudí sa tešila z nového štátu a považovala Masaryka za prezidenta „tatíčka“.

Jeho národnosť je tiež na diskusiu, ako miesto rodiska na Slovensko – Moravskom pomedzí. Každopádne socha prezidenta Masaryka mala byť v Bratislave už skôr a aj v iných slovenských mestách.

Miloš Zeman v známkovej tvorbe

07.04.2015

Pri príležitosti výročia zvolenia prezidenta Zemana, boli do obehu dané špeciálne známky pripomínajúce jeho činy. Známky vyjadrujú plne dôstojnosť s akou pristupuje už od začiatku k svojej funkcii. Cely svet si z neho môže brať príklad.

Za útokom v Tunisku boli pravdepodobne nedostatočné bezpečnostné opatrenia

18.03.2015

V blízkych krajinách, napríklad v Egypte, v areáli hlavného múzea v Káhire majú priamo mnoho policajtov so samopalmi. Turisti tam chodia priamo k bráne autobusmi. Opatrenia sú však aj pre peších v okolí múzea a pre ľudí prichádzajúcich z priľahlej autobusovej stanice a iných chodníkov. Je tam vždy plno policajtov ktorí v predstihu skontrolujú každého, kto smeruje do [...]

Nový seriál „Zemana na ČT“

10.03.2015

Miloš Zeman zhruba pred rokom prijal ponuku natočiť zaujímavý seriál. Je to 10 dokument o vegetariánskej strave, jedlách a vegetariánskych reštauráciách. Námet na seriál vznikol ešte na Vysočine, kde si sám varil. Zeman pri svojich zahraničných cestách vyhľadával vegetariánske reštaurácie a jedlá. Ten kto nejedol pravé halušky s bryndzou s hudbou fujary, nemôže byt [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 42564x
Priemerná čítanosť článkov: 2128x

Autor blogu

Kategórie