Založ si blog

Veselo o živote pred rokom 1989.

Členovia komunistickej strany mali prednosť a tak pri každej rade pred obchodom ukázanie straníckeho preukazu automaticky púšťalo ľudí dopredu. V Tuzexe sa predával nedostatkový tovar ako napr.: banány. Veksláci predávali bony tam kde bolo veľa ľudí, takže pred rodičovským združením pred školou alebo počas prvomájovej demonštrácie sa vmiesili medzi ľudí a predávali ich. Keďže veksláci mali veľa peňazí tak si mohli dovoliť aj sprejovanie správ KSČ – fúj, v okolí Tuzexu alebo verejne páliť portrét Lenina či Husáka. Vysielanie cudzích televíznych staníc bolo rušené a v rádiách a televízii sa hudba z kapitalistických krajín nehrala a veľa ľudí nepoznalo Michaela Jaksona a Beatles či Elvisa Presleyho. V knižniciach chýbali knihy od kapitalistických autorov. Pašovali sa periodiká ako Chartista, Pravicový oportunista, Havlista, Dubčekovec. Cudzie kapitalistické reči sa nevyučovali. Mnohí však poznali Chartu 77 a vládnu reakciu, možno aj časopis Antichartista. 

Keďže farebný televízor stojí asi 10 000 korún na bývalú menu v roku 1989 stal asi 1000 Kčs. Video Avex asi 500 Kčs. Videokamera zo ZSSR Elektronika asi 1500 Kčs v špeciálnom obchode s tovarom zo ZSSR.

Milí čitatelia a čo si vy myslíte o tom čo v súčasnosti mladi ľudia vnímajú mylne?

 

Miloš Zeman v známkovej tvorbe

07.04.2015

Pri príležitosti výročia zvolenia prezidenta Zemana, boli do obehu dané špeciálne známky pripomínajúce jeho činy. Známky vyjadrujú plne dôstojnosť s akou pristupuje už od začiatku k svojej funkcii. Cely svet si z neho môže brať príklad.

Za útokom v Tunisku boli pravdepodobne nedostatočné bezpečnostné opatrenia

18.03.2015

V blízkych krajinách, napríklad v Egypte, v areáli hlavného múzea v Káhire majú priamo mnoho policajtov so samopalmi. Turisti tam chodia priamo k bráne autobusmi. Opatrenia sú však aj pre peších v okolí múzea a pre ľudí prichádzajúcich z priľahlej autobusovej stanice a iných chodníkov. Je tam vždy plno policajtov ktorí v predstihu skontrolujú každého, kto smeruje do [...]

Nový seriál „Zemana na ČT“

10.03.2015

Miloš Zeman zhruba pred rokom prijal ponuku natočiť zaujímavý seriál. Je to 10 dokument o vegetariánskej strave, jedlách a vegetariánskych reštauráciách. Námet na seriál vznikol ešte na Vysočine, kde si sám varil. Zeman pri svojich zahraničných cestách vyhľadával vegetariánske reštaurácie a jedlá. Ten kto nejedol pravé halušky s bryndzou s hudbou fujary, nemôže byt [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 42535x
Priemerná čítanosť článkov: 2127x

Autor blogu

Kategórie